Asi většina z nás konzumentů kávy je odkojená na tradičně přebíraném způsobu konzumace tohoto skvělého nápoje od našich předků. Ať už to jsou naši rodiče, prarodiče, strýčkové nebo tetičky, všichni asi kupovali kávu v běžném nespecializovaném obchodě, v nějakých potravinách nebo možná supermarketu apod. Nakoupilo se domů toho co nejvíce, aby se nemuselo lítat do obchodu často a byla zásoba třeba na půl roku. Jenže…
I káva má svoji trvanlivost. A nejen to, je potřeba dbát i na další aspekty přípravy kávy. Naše babičky většinou kupovaly silně napražená zrna, která pak pomlela ještě v obchodě. A tady nastává první závažná chyba. Namlít si zrno je nejlepší pro čerstvost a chuť kávy až těsně před konzumací!
Pak přišla móda instantních káv, následovalo tři v jednom apod. To bylo snad ještě větší zlo. Pravá chuť kávy se prostě vytrácela.
Naštěstí se někteří rozhodli, že stádu většiny půjdou navzdory a znovu objevili ten správný způsob přípravy kávy. Nebyla to káva instantní, půl roku napražená a čekající v regále, čtvrt rok namletá nebo již univerzálně všem dochucená sušeným mlékem a cukrem. Byla to káva dovezená z plantáží čekající na svého konzumenta, kterému se napražila a doporučila pomlít před samotnou přípravou konzumace „kávičky“.
Tuto tradici ve větší míře u nás rozvinuly lokální pražírny kávy. Těm můžeme poděkovat za kvalitní chuť a aroma nápoje, který je již tak dlouho znám a přináší lidem chuťové potěšení. Jednou z prvních průkopnic na českém trhu je lokální pražírna kávy z Huštěnovic. Takže jí, ale samozřejmě nejen jí děkujeme!
Ať si všichni užijete kávu do posledního doušku, my to tak již nějaký ten pátek děláme… :)