Možná jste si už někdy říkali, že na pražení kávy nic není a že byste to zvládli i sami.
Velmi krátká odpověď je ano. Ale výsledek takového pražení je už věc druhá. Mnohdy člověk vidí určitou činnost, která se mu zdá naprosto jednoduchá, jenže žádný učený z nebe nespadl. A tak jako se musí naši přední kuchaři učit, aby se jimi stali a pak se činit ve svých špičkových restauracích, tak se musí také otáčet i naši přední čeští baristé.
Každý druh kávového zrnka má totiž na pražení svá specifika. A kromě toho každý jeden konkrétní druh má svou chuť dle toho, jak silně se napraží. Poznat tu správnou dobu pro specifickou očekávanou chuť už chce určitou praxi. A že nebude krátká, to si můžete být jisti.
Proto každá kvalitní pražírna kávy má své baristy. Nebo alespoň jednoho výborného baristu. Pražení kávy je navíc pouze jedním z mnoha umů každého správného baristy. Stát se tedy dobrým baristou vyžaduje nejen zručnost a píli, ale také všestrannost, trpělivost a znalosti. Ale o tom, jak se stát kvalitním baristou třeba příště.