Recept na espresso

Napsal Kava.bloger.cz (») v pátek 19. 10. 2012 v kategorii recepty, přečteno: 1778×

Přinášíme první recept, který ocení všichni, kteří mají rádi kvalitní a velmi horké kafe v podobě espressa.

Pokud si tedy někdy budete chtít připravit espresso s jemnou vůní, které pijí obyčejní Italové ve stoje u baru, protože tak se epresso pije, horké a v chvatu, není to přece latté, v Itálii mimochodem zaplatíte za espresso u stolu více nežli u baru, budete k tomu potřebovat tmavě upraženou kávu s výraznou (jemně natrpklou) chutí a silným aroma. Něčemu takovému by odpovídala nejlépe káva arabika, chcete-li arabica. A také přesně to splňují takovéto espresso směsi. Připustíme – li, že příprava tohoto nápoje není z těch nejjednodušších, výsledek stojí jednoznačně za ten prožitek vřelého šálku kávy, kdy při rychlé konzumaci opojíte všechny své smysly díky všem aromatickým látkám, kterými se takto připravená káva vyznačuje.

Tedy, Abyste vytvořili správně espresso o 30 ml (což je 1 vskutku malý šálek), musí přes cca 7 g jemně umleté kávy protéct za zhruba 25 vteřin voda s teplotou okolo 90°C pod tlakem 9 bar.

Pokud byste chtěli prožít epresso opravdu tak, jak by mělo být, nezapomeňte jej konzumovat okolo 65°C, protože to je teplota, kdy se ještě nespálíte a všechny charakteristiky, pro které je tento vynikající nápoj, šálek espressa, tak známý a oblíbený, budou lahodit všem Vašim smyslům.

Štítky: espresso

Komentování tohoto článku je vypnuto.