Čerstvá káva je pojem, který by měl znát každý kafař.
Proč? Představte si, že máte chuť na čerstvé rajče. Určitě nepůjdete pro kečup nebo něco z plechovky. Logické vyústění situace je to, že se podíváte na to, co se Vám zdá na pohled u celých plodů to nejhezčí. Případně k tomu i přivoníte. Podobně se to děje i u kávy.
Chcete - li odvar, dáte si něco z kapsle, z automatu na kávu nebo ze sáčku, který ležel dlouhé měsíce v regále opomíjený ostatními nakupujícími. Nutně takové pití bude ale méně kvalitní nežli něco, co má na sobě punc čerstvosti.
Opravdu čerstvá káva voní a chutná úplně jinak nežli obyčejná káva, kterou seženete v supermarketu. Samozřejmě tedy, že instantní káva nemůže nikdy chutnat tak skvěle jako kávička, co vypěstovali na plantážích a je čerstvě dodaná přes prostředníky až k Vám do šálku.
Nelze nic namítat proti gustu, máte-li rádi arabiku nebo robustu či úplně jinou kávu, to je jen na Vás. Ale uvidíte, že aroma z opravdové poctivé kávy Vás doslova omráčí. Vůně Vám připomene doby, kdy vše bylo takové jak jsme byli zvyklí. Jogurt byl jogurt a ne mléčná břečka apod. A co teprve ta chuť. Kdo by nechtěl auto z vyšší třídy, pokud má nižší střední třídu za přibližně ty samé peníze? Inu, vyzkoušejte sami. Uvidíte, ucítíte a ochutnáte ten rozdíl, pro který je čerstvá káva tím, čím by měla být. Tedy lahodným nápojem.