Zajisté znáte kávu jako výjimečný horký nápoj. Znáte však všechny její podoby?
Není snad nejmenších pochyb o tom, že jste někdy v životě pili kávu. Je jasné, že máte zkušenosti s instantní kávou, která se teď těší velké oblibě zejména v českých domácnostech. Dále určitě znáte mletou kávu, pro kterou si můžete zajít u Vás do obchodu a která má u nás v Čechách také silnou tradici.
Kromě těchto forem kávy je však zapotřebí zmínit ještě jednu formu. A tou je zrno. Káva zrnková bývá někdy opomíjena. Na druhou stranu je třeba říci, že zažívá v posledních dnech značné oživení zájmu. Ale to konec konců káva celkově zažívá velký návrat ke kořenům a k té pravé kávové tradici a taktéž i konzumaci.
Proč je dobrá zrnková káva
A nyní, proč vlastně píšeme o zrnkové kávě? Je to prosté, protože káva zrnková bývá nejkvalitnější pro konzumaci. A má i jiné nesporné přednosti, díky kterým nepřijdete třeba o své oblíbené kafe. Pokud totiž jste zvyklí na konkrétní značku a přestanou ji dělat, jste nahraní. Ale u zrnkové kávy by museli přestat produkovat některé plantáže Vaši oblíbenou kávu, jelikož prodejců zrnkové kávy je na trhu už dostatek, takže výpadek jednoho Vás nerozhází. Zpět k zrnkové kávě. Zrnková káva má lepší chuť než mletá za předpokladu, že mletá je pomletá dlouho. Pokud kávu pomelete a nezkonzumujete ji do čtvrt hodinky, ztratíte to nejlepší aroma, co v kávě máte. A srovnávat zrnkovou kávu s instantní ani není třeba, kvalita zrnkové zde mluví sama za sebe. Zrnková káva je tedy nejen nejlepší pro udržení chutě a vůně, ale také je dobrá možnost kdykoliv vyměnit pražírnu kávy nebo přímo dodavatele, pokud se Vám nezdá káva dostatečně čerstvá nebo správně upražená. Zrnková káva je tedy univerzální i pro nahrazení. Přirozené zakonzervování vůní je u takové formy kávy ale přednost číslo jedna. Takže závěrem nezbývá nic jiného nežli dodat, že by Vás u příštího nákupu měla zajímat zrnková káva.